Între 8 - 11 septembrie 2016 în Portul din Constanța

Istoric

 

În 1938, la iniţiativa căpitanului Arnold Schumburg, câteva corăbii s-au strâns în Stockholm şi aveau să-şi ridice pânzele pentru a da naştere primei curse (ilegale la vremea respectivă) de nave. După cel de-al doilea Război Mondial, ideea a fost împrumutată de avocatul britanic Bernard Morgan, care a propus să organizeze frecvent astfel de curse. Propunerea avea să readucă în atenţia oamenilor navele cu pânze, care, la vremea aceea, începeau să fie înlocuite de vapoare.

Prima regată oficială a fost organizată sub patronajul Prinţului de Edinburgh, în 1956, pe ruta Dartmouth – Torbay – Lisabona, iar în cursă s-au înscris 21 de nave. De adăugat ar mai fi că unele dintre ele („Christian Radich”-ul norvegian sau „Falken”-ul suedez) mai concurează şi astăzi.

Evenimentul a avut un succes răsunător, motiv pentru care organizatorii de atunci au hotărât să se ocupe şi de organizarea următoarelor evenimente de acest gen, făcându-se cunoscuţi mai târziu sub numele de Sail Training International.

Cursa a devenit atât de populară, încât în anul 1972 STI a decis să o organizeze şi în anii impari, nu numai în cei pari, cum fusese până atunci. 1972 a fost primul an în care participanţii au uitat de noţiunea de concurs şi au navigat împreună. Ba chiar s-a făcut schimb de marinari de pe o navă pe alta.

Tot atunci a fost semnat şi primul contract cu un sponsor, iar competiţia a început să poarte numele de „The Cuty Sark Tall Ships Races”, pentru că sponsorul era chiar celebrul producător de whiskey Cuty Sark.

În 1964 a fost organizată prima cursă peste Oceanul Atlantic. Au fost înscrise 15 nave, care au navigat între Plymouth şi Insulele Bermude. În Bermude s-au mai alăturat călătoriei două nave, după care au făcut o oprire finală la New York.

În 1976, americanii sărbătoreau 200 de ani de la Declaraţia de Independenţă, iar flota a mai traversat o dată oceanul cu această ocazie. Momentul a fost important pentru ediţiile următoare ale concursului, pentru că toată presa americană a scris pe această temă, aducând un plus de popularitate evenimentului. Buna promovare a adus cinci milioane de spectatori care s-au strâns pentru a vedea parada de corăbii de pe râul Hudson din New York.

În 1992, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la descoperirea Americii, s-a mai organizat o regată transatlantică. Următoarea a fost pentru comemorarea începerii celui de-al treilea mileniu şi s-a numit „Tall Ships 2000”.

După 30 de ani, în 2003, contractul dintre producătorul de whiskey şi Sail Training International s-a încheiat, iar din 2004 concursul s-a numit simplu „Tall Ships Races”. De atunci este folosit noul logo al Sail Training International.

În 2006, s-au sărbătorit 50 de ani de la prima cursă de corăbii. Atunci a fost pregătit un eveniment special, cu plecare din St. Malo, Franţa, prin Marea Nordului, Golful Biscaia, până la Torbay, în Portugalia, cu scopul de a ajunge la Antwerp, Belgia. Prima cursă avusese, în urmă cu un jumătate de secol,aceeaşi rută, însă, de această dată, s-au înscris la start de partru ori mai multe nave.

Ne găsești și pe Facebook

Politică de confidențialitate