Regata este un eveniment unic în lume, iar Marea Neagră îi oferă o importanţă aparte prin frumuseţea locurilor şi a oamenilor de-aici. Zeci de veliere vor lua parte la acest concurs grozav, iar în fiecare port în care acestea vor acosta va fi un adevărat festival, important atât pentru marinari, cât şi pentru localnici, pentru că accesul pe fiecare dintre nave este gratuit pentru orice persoană.
Programul Regatei Marilor Veliere 2016 este următorul:
8 Septembrie – 11 Septembrie » Port Constanța, România
16 Septembrie – 19 Septembrie » Port Novorossiysk, Rusia
21 Septembrie – 25 Septembrie » Port Sochi, Rusia
1 Octombrie – 4 Octombrie » Port Varna, Bulgaria
Sail Training International (STI) este o organizaţie nonprofit de dezvoltare şi educare a tinerilor prin cursuri şi activităţi dedicate navigatului. Serviciile STI includ conferinţe, seminarii, concursuri şi alte evenimente de formare în arta navigatului.
Sail Training International are membri în următoarele ţări: Australia, Belgia, Bermuda, Canada, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, India, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
Totodată, la evenimentele organizate de STI mai participă ţări ca: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Insulele Cayman, Chile, Columbia, Cehia, Insulele Feroe, Indonezia, Japonia, Malaezia, Mexic, Oman, România, Uruguay.
În 1938, la iniţiativa căpitanului Arnold Schumburg, câteva corăbii s-au strâns în Stockholm şi aveau să-şi ridice pânzele pentru a da naştere primei curse (ilegale la vremea respectivă) de nave. După cel de-al doilea Război Mondial, ideea a fost împrumutată de avocatul britanic Bernard Morgan, care a propus să organizeze frecvent astfel de curse. Propunerea avea să readucă în atenţia oamenilor navele cu pânze, care, la vremea aceea, începeau să fie înlocuite de vapoare.
Prima regată oficială a fost organizată sub patronajul Prinţului de Edinburgh, în 1956, pe ruta Dartmouth – Torbay – Lisabona, iar în cursă s-au înscris 21 de nave. De adăugat ar mai fi că unele dintre ele („Christian Radich”-ul norvegian sau „Falken”-ul suedez) mai concurează şi astăzi.
Evenimentul a avut un succes răsunător, motiv pentru care organizatorii de atunci au hotărât să se ocupe şi de organizarea următoarelor evenimente de acest gen, făcându-se cunoscuţi mai târziu sub numele de Sail Training International.
Cursa a devenit atât de populară, încât în anul 1972 STI a decis să o organizeze şi în anii impari, nu numai în cei pari, cum fusese până atunci. 1972 a fost primul an în care participanţii au uitat de noţiunea de concurs şi au navigat împreună. Ba chiar s-a făcut schimb de marinari de pe o navă pe alta.
Tot atunci a fost semnat şi primul contract cu un sponsor, iar competiţia a început să poarte numele de „The Cuty Sark Tall Ships Races”, pentru că sponsorul era chiar celebrul producător de whiskey Cuty Sark.
În 1964 a fost organizată prima cursă peste Oceanul Atlantic. Au fost înscrise 15 nave, care au navigat între Plymouth şi Insulele Bermude. În Bermude s-au mai alăturat călătoriei două nave, după care au făcut o oprire finală la New York.
În 1976, americanii sărbătoreau 200 de ani de la Declaraţia de Independenţă, iar flota a mai traversat o dată oceanul cu această ocazie. Momentul a fost important pentru ediţiile următoare ale concursului, pentru că toată presa americană a scris pe această temă, aducând un plus de popularitate evenimentului. Buna promovare a adus cinci milioane de spectatori care s-au strâns pentru a vedea parada de corăbii de pe râul Hudson din New York.
În 1992, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la descoperirea Americii, s-a mai organizat o regată transatlantică. Următoarea a fost pentru comemorarea începerii celui de-al treilea mileniu şi s-a numit „Tall Ships 2000”.
După 30 de ani, în 2003, contractul dintre producătorul de whiskey şi Sail Training International s-a încheiat, iar din 2004 concursul s-a numit simplu „Tall Ships Races”. De atunci este folosit noul logo al Sail Training International.
În 2006, s-au sărbătorit 50 de ani de la prima cursă de corăbii. Atunci a fost pregătit un eveniment special, cu plecare din St. Malo, Franţa, prin Marea Nordului, Golful Biscaia, până la Torbay, în Portugalia, cu scopul de a ajunge la Antwerp, Belgia. Prima cursă avusese, în urmă cu un jumătate de secol,aceeaşi rută, însă, de această dată, s-au înscris la start de partru ori mai multe nave.